tisdag 10 maj 2016

Materiet

Vi firade 28-åringen igår med fetaostbiffar, klyftor av nypotatis och tsatsiki. Blev helt bäst! Efteråt cyklade vi till Alli och Niko för att se resterande delen av Finland- USA (hockey) innan vi cyklade hem igen. En väldigt händelserik måndag med andra ord. 

Ska snart cykla iväg mot Brunakärr och Jonskis balkong. Vi ska filosofera och äta sallad så där som man gör när det är sommarväder ute. 

Oh well. Receptet:
Biffen:
500 g nötfärs 
½ tsk salt 
1 vitlöksklyfta
1 krm svartpeppar 
Typ 1 kruka hackad färsk persilja 
150 g fetaost 

1 kg nypotatis

Tsatsiki 
½ gurka 
½ tsk salt 
2 dl turkisk matyoghurt 
1 pressad vitlöksklyfta 
1 krm svartpeppar

Skär nypotatistsen i klyftor, pensla med olja strimla över flingsalt och in i ugnen (225 grader kanske, ingen aning har gasugn). Blanda färsen med salt, peppar, vitlök och persilja till en jämn smet. Smula osten och blanda den ordentligt med färsen. Forma 8 biffar och stek dem i smör 3-4 min på varje sida (när potatisen börjar bli klar).  Riv gurkan grovt och lägg i en sil. Strö över salt och låt ligga ca 15 min. Pressa ur saften och blanda gurkan med matyoghurt. Smaksätt med vitlök och peppar. Ställ kallt. När allt är klart serverar du kalaset med en god sallad. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar